Hic Sunt Leones

Op oude kaarten werden onbekende gebieden, volgens cartografische legende, aangeduid met Hic Sunt Leones - hier zijn leeuwen.

Hic Sunt Leones is een los collectief, bestaande uit Petra Dreiskämper, Menno den Engelse, Edward Mac Gillavry, Bert Spaan en Ivo Zandhuis, dat bouwt aan het digitale erfgoedlandschap en meedenkt over de wijze waarop de witte vlekken in dat landschap verder ingetekend kunnen worden.

hetvolk

Op crowdsourceplatform hetvolk zijn, met vereende krachten, al miljoenen gegevens ingevoerd.

Daaronder zo'n beetje de hele burgerlijke stand van Suriname, persoonsvermeldingen uit Arbeitseinsatzdocumenten, Leidse politierapporten, Utrechtse gevangenisregisters, het visserijregister, alle Rotterdamse filmladders uit de jaren 80, de administratie van Kamp Vught en locaties van afbeeldingen van het Zuiderzeemuseum, Erfgoed Leiden en het Noord-Hollands Archief.

allmaps

Allmaps stelt je in staat elke kaart die via een IIIF-server aangeboden wordt te georefereren. En - dat is het mooie - die gegeorefereerde kaart vervolgens online bruikbaar te maken. Geen gedoe meer met ingewikkelde GIS infrastructuur en xyz-tiles, alles dat je nodig hebt is een IIIF-server (en die hebben erfgoedinstellingen steeds vaker al).

De binnen het project ontwikkelde Georeference Annotations zijn inmiddels een approved extension op de IIIF presentation API.

adamlink

Het Adamlink Stratenregister bevat naast huidige straten ook honderden verdwenen straten, bestaanperiodes, onderlinge relaties en duizenden naamvarianten en schrijfwijzes - die het mogelijk maken bronmateriaal relatief snel met Adamlink identifiers te verbinden.

Inmiddels zijn ook honderdduizenden historische adressen op Adamlink opgenomen en met de straten verbonden. Bronnen van o.a. het IISG, NIOD, JCK en Stadsarchief zijn inmiddels op adresniveau verbonden.

gemeentegeschiedenis

Alweer ruim een decennia geleden liet Gemeentegeschiedenis zien hoe je referentiedata, in dit geval het Repertorium van Nederlandse gemeenten van Onno Boonstra en Ad van der Meer, om kan zetten naar linked data en online beschikbaar kan maken.

Inmiddels heeft het IISG zich over de data ontfermd en kan je de gemeenten op Druid bekijken en sparqlen.

referentiedata op wikidata

Een stabiel platform, heel veel data, goede invoer- en edittools, een sparql endpoint - Wikidata is heel geschikt om samen goede referentiedata te maken.

Er begint zich daar een landelijk stratenregister af te tekenen, met periodes van bestaan, verdwenen straten, vernoemingen, koppelingen naar de BAG, etc.

Alle Amsterdamse burgemeesters en vroedschapsleden zijn er, met ambtstermijnen, te vinden. En ook entiteiten als de tentoonstellingen van Boijmans, de theaters van Rotterdam en Amsterdamse volkstuinparken hebben nu een item op Wikidata, waarmee ze en bruikbare identifiers hebben gekregen en op allerlei kenmerken te bevragen zijn.

roar ontologie

Persoonsvermeldingen in bronnen zouden in rdf zo vormgegeven moeten worden dat ze, ook geautomatiseerd, goed samen te voegen zijn tot persoonsreconstructies. Zowel observaties als reconstructies van personen en locaties netjes vastleggen, daar is roar - Reconstructions and Observations in Archival Resources - voor gemaakt. Hoe dat eruit ziet is in 't kort hier te lezen.

Het duidelijk onderscheiden van observaties en reconstructies en de relaties daartussen vindt steeds meer ingang. Zo was roar de inspiratiebron voor Persons in Context (PiCo), een nieuw door het CBG ontwikkeld datamodel.